Trigonometriai magassági hálózat számítása

Trigonometriai magassági hálózatok számításakor a hagyományos vonalaktól (szabad vagy zárt) eltéroen hálózatot hozhatunk létre. A hálózatban legalább egy adott magasságú pontnak kell lenni, a hálózathoz hozzáadott szakaszok száma tetszoleges. A program a magassági hálózatban szereplo új pontok magasságának számítását kiegyenlítéssel oldja meg.

Trigonometriai hálózat

A hálózat szakaszokból épül fel. A hálózathoz új szakaszt az Új szakasz gomb megnyomásával adhatunk.

Szakasz hozzáadás/módosítás

A program a magasságkülönbség kezdo és végpontjának megadása után automatikusan kiszámítja a mérési eredményekbol a két pont közötti magasságkülönbséget (oda, vissza). A szakaszok bevitelének sorrendje tetszoleges.

Lehetoségünk van még a vonalhoz hozzáadott mérések javítására, és törlésére.

Az elmentett sokszögvonal betöltheto a magassági hálózatba, így a sokszögpontok magassága egyszeruen számítható.

A számítás megkezdése elott a Pontok lapon ki kell jelöni azokat a pontokat amelyek a hálózat adott magasságú pontjai lesznek

Adott pontok kijelölése

Az adott magasságú pontokat a pont sorára való dupla kattintással jelölhetjük ki, illetve szüntethetjük meg a kijelölést.

A program a Számítgomb megnyomására a hálózatban megadott összes pont magasságát kiegyenlíti, de csak azoknak a pontoknak a magasságát tárolja amelyek már szerepelnek a koordináta jegyzékben. A számítás szükséges feltétele, hogy legalább egy adott magasságú és egy számítandó pont legyen a hálózatban. A számítás naplózása a hálózat kiegyenlítéshez hasonlóan történik.

 

További lehetőségek

  • Mentés: az összeállított hálózat adatainak mentése *.gth fájlba.

  • Betöltés: összeállított hálózat betöltése *.gth fájlból.

  • Import: elmentett sokszögvonal *.gsv betöltése a hálózatba.

  • Auto: a program a mérési jegyzokönyvekbol kikeresi a lehetséges szakaszokat és hozzáadja a hálózathoz.