Poláris részletmérés számítása

Ez a funkció az álláspont választóban kiválasztott álláspontokról mért részletpontok koordinátáit számítja ki. A számítás dokumentálása a Napló részletmérés fejezetében történik.

A program a tájékozásokat automatikusan elvégzi. Azok az álláspontok, amelyeknek még nincs koordinátája nem vesznek részt a számításban, tehát célszerű a részletmérés számítása előtt minden álláspont koordinátáit megadni, vagy kiszámítani.

A részletpontok számítása előtt célszerű még a tájékozásokat végrehajtani az egyes álláspontokon, ugyanis részletpont számításkor nincs lehetőség irányok kizárására a tájékozásból, így hibás eredményeket kaphatunk. A tájékozáskor kizárt irányokat a program a részletmérés számításakor sem vonja be a tájékozásba, azok súly rovatába kizárt feliratot helyez el.

A részletpontok magasságát csak akkor számítja ki (és naplózza) a program, ha a Beállításoknál be van állítva a Poláris részletpontok magasságának számítása. Ha be van állítva a Poláris részletpontok magasságának számítása és egy álláspont magassága akkor a program a követkő figyelmeztető ablakot jeleníti meg:

Az állásponnak nincs magassága

Ebben az ablakban a következő lehetőségek közül lehet választani:

 • A részletpontok számítása úgy, hogy az álláspont magassága 0.00:
  Ebben az esetben a program az álláspont magasságát 0.00-nak tekinti, és így számítja ki a részletpontok magasságát. A részletpontok magassága az állásponthoz viszonyított relatív magasság lesz.

 • Az álláspont magasságának megadása:
  Adja meg a beviteli mezőben az álláspont új magasságát. Figyelem, a program az itt megadott magasságot beírja a koordináta jegyzékbe!

 • Ne számoljuk az erről az álláspontról mért részletpontok magasságát:
  Az erről az álláspontról számított részletpontok magassága 0.00 lesz.

 • Ne számoljuk a következő részletpontok magasságát:
  A program nem számítja tovább a részletpontok magasságát és a fenti figyelmeztető ablak sem fog megjelenni a továbbiakban. Ez a beállítás addig marad érvényben amíg a Beállításoknál be nincs kapcsolva Poláris részletpontok magasságának számítása.

 • Hagyjuk ki ezt az álláspontot:
  A program kihagyja a számításból az álláspontot.

A [Mégsem] gomb megnyomásával a program megszakítja a számítást. A számítás közben esetlegesen előforduló hibákról a program egy összesített hibajegyzéket készít, amit akár ki is lehet nyomtatni. A részletpont számítás parancs csak azokon az álláspontokon végzi el a számítást amelyeken még nem volt részletpont számítás. Az álláspontról történt részletmérés számításának tényét a program a mérési jegyzőkönyvben tárolja, megváltoztatni a mérési jegyzőkönyv szerkesztésével vagy az Álláspont kezelővel lehetséges.