Sokszögvonalak számítása

Sokszögvonalak számításakor az alábbi sokszögvonal típusokból lehet választani:

  • Mindkét végén tájékozott sokszögvonal: olyan sokszögvonal, amely ismert pontból indul és ismert pontba zár, és a kezdo és a végponton is van tájékozás. A számítás megkezdése elott ki kell számítani kezdo és a záró oldal tájékozott irányértékét. A sokszögvonal összeállításának iránya tetszoleges.

  • Kezdoponton tájékozott sokszögvonal: olyan sokszögvonal, amely ismert pontból indul és ismert pontba zár, de csak a kezdo vagy végponton van tájékozás. A számítás megkezdése elott ki kell számítani a kezdo vagy záró oldal tájékozott irányértékét. A sokszögvonal összeállítását arról a pontról kell indítani, amelyiken van tájékozás.

  • Beillesztett sokszögvonal: olyan sokszögvonal, amely ismert pontból indul és ismert pontba zár, de sem a kezdo, sem a végponton nincs tájékozás. A sokszögvonal összeállításának iránya tetszoleges.

  • Szabad sokszögvonal: olyan sokszögvonal (több karú poláris) amely ismert pontból indul és ismeretlen pontba zár. A számítás megkezdése elott ki kell számítani a kezdo oldal tájékozott irányértékét. A sokszögvonal összeállítását az ismert pontról kell indítani.

Minden sokszögvonalnak legalább 3 pontból (a kezdo és végpontot is beleértve) kell állnia. A sokszögvonal számítása elott be lehet állítani a vonal renduségét és számát. Az új pontok csak akkor kerülnek be a koordináta jegyzékbe és a naplóba, ha a számítás eredményeit elfogadjuk.

A sokszögvonalak típusától függoen a program kijelzi a számított és megengedett szög- és hosszzáró hiba értékeket. A megengedett szög- hosszzáró hiba értékel az A.5. Szabályzat 45. pontjában leírtaknak megfeleloen történik.

Sokszögvonal

Egy sokszögvonal összeállításának és számításának menete a következo:

  • Válassza ki a sokszögvonal típusát
  • A pontszám mezoben sorrendben válassza ki a vonal pontjait, majd a [Hozzáad] gomb megnyomásával adja hozzá a vonalhoz
  • Állítsa be a vonal számát és renduségét
  • A sokszögvonal számításához kattintson a [Számít] gombra
  • Ha számítás eredményei megfeleloek (a szög- és/vagy hosszzáró hiba kisebb mint a hibahatár) akkor a koordináták mentéséhez és a számítás naplózásához kattintson az [Elfogad] gombra

Az összeállított sokszögvonalat elmenthetjük fájlba, ez akkor célszeru ha késobb újra kell számítani a vonalat, ilyenkor csak vissza kell tölteni. Az összeállított sokszögvonalat több módszerrel is kiszámíthatjuk a vonal újra szerkesztése nélkül. Lehetoség van még a sokszögvonal irányának megfordítására is.

 

A sokszögvonalak számítása az alábbi ábra szerint történik:

ábra