Sokszögvonalak automatikus újraszámítása

Néha előfordul, hogy az alappontok koordinátáinak megváltozása miatt újra kell számítani a meglévő sokszögvonalakat. A GeoZseni-ben eddig is visszatölthetők és újraszámíthatók voltak a már kiszámított sokszögvonalak, de nagy mennyiségű (több mint 10) vonal esetén a elég körülményes tudott lenni a dolog.

Az alábbi videó azt mutatja be, hogy az automatikus újraszámítás használatával mennyivel egyszerűbb a sokszögvonalak újraszámítása.

A sokszögvonal számítás ablakban az [Auto] gombra kattintva egy ablakban megjelennek az újra számítható sokszögvonalak azonosítói. Ezek alapértelmezetten ki vannak jelölve számításra, de a vonal száma előtti jelölőnégyzetek segítségével pontosan meghatározhatjuk, hogy melyik vonalak legyenek újraszámítva. A vonalak kiválasztását könnyíti a sokszögvonal lista helyi menüje.

Az eszköz használata nagy mértékben leegyszerűsíti a sokszögvonalak újraszámításának folyamatát, de néhány dologra érdemes odafigyelni. Pl.:

  • Egyszeresen vagy kétszeresen tájékozott sokszögvonalaknál, a változott koordinátájú végpontokon újból ki kell számítani a kezdő és/vagy záró oldal tájékozott irányértékét. Beillesztett sokszögvonalak esetében ez nem okoz ilyen problémát.
  • Automatikus számításkor a számítás és a számítási eredmény elfogadása is automatikusan történik, ezért a számítás közben nem kapunk visszajelzést a záróhibákról. A záróhibákat ebben az esetben csak a Naplóban lehet ellenőrizni.