Árverési szabályok

Amennyiben a termékre érvényes licitet tesz, akkor a GeoZseni vásárlási feltételei és a PTK 211. § szerint is köteles az árverés tárgyát átvenni az eladótól.

A vásárlás után a vételi szándékától nem állhat el!

A Polgári Törvénykönyv rendelkezése:
A Polgári Törvénykönyv a szerződés létrejöttéről szóló 211.§-ban rendelkezik a kérdésről. A törvény értelmében az a vevő, aki egy árverési oldalon ajánlatot tesz, vagyis licitál, a licittől a későbbiekben nem állhat el. Az eladónak a geozseni.hu oldalra feltett ajánlata szerződéskötési nyilatkozatnak minősül, vagyis ha a termékre licitáltak, az eladási szándéktól elállni már nem lehet. Az aukció lezárását követően a szerződéskötés automatikusan létrejön. Így a szerződésben foglaltakat mind a vevő, mind az eladó köteles teljesíteni. Az eladó köteles a felkínált terméket a kialakult áron a vevőnek eladni, a vevő pedig köteles a terméket ezen az áron megvenni.

Ezeknek a jogoknak esetleges szerződésszegés esetén polgári peres eljárás során lehet érvényt szerezni. A Vatera piacterén a nem teljesítő felhasználót negatív jelzéssel lehet illetni, amennyiben vállalt kötelezettségét nem teljesíti. A negatív visszajelzések alapján a Vatera akár ki is zárhatja a felhasználót a piactérről.